Yrittäjän verovinkki – käytä lounasetua

Yrittäjä: käytkö lounastamassa työpäivän aikana? Maksatko ruokasi nettopalkasta? Jos vastasit molempiin kysymyksiin ”kyllä”, niin menetät selvää rahaa. Lounasetu on yrittäjälle hyvä ja helppo tapa hyödyntää veroetuja, joten käydäänpä asiaa läpi tarkemmin.

Mikä on lounasetu?

Lounasetu, tai virallisemmin ravintoetu, tarkoittaa sitä että yritys tarjoaa työntekijälle aterian työpäivän aikana. Aterian voi tarjota kahdella eri tavalla:

a) työpaikka- tai sopimusruokailuna
b) kohdennetulla maksuvälineellä

Tässä jutussa keskityn jälkimmäiseen, koska työpaikka- tai sopimusruokailu tulee pienyrittäjällä harvemmin kyseeseen.

Kohdennettu maksuväline tarkoittaa käytännössä lounasseteleitä tai erityistä ravintoedun maksamiseen tarkoitettua maksukorttia tai mobiilisovellusta.

Lounassetelit ovat tietyn arvoisia maksulipukkeita, eikä niillä maksaessa saa rahasta takaisin vaikka ostos olisi lipukkeen arvoa pienempi.

Maksukortit tai -sovellukset taas yleensä perustuvat etukäteen ladattavaan saldoon, jota aterian maksaminen vähentää. Saldoa vähennetään juuri sen verran mitä ruoka kustantaa, joten lounassaldoa ei mene hukkaan.

Yksityisiä elinkeinonharjoittajia, eli ns. toiminimiä, lukuunottamatta myös yrittäjät voivat tarjota itselleen ravintoedun.

Kannattaako lounasetua käyttää?

Lounasedun kannattavuus voidaan nähdä helposti laskemalla. Lounasetu on sekä työnantajan että työntekijän kannalta edullinen palkanlisä myös työntekijälle, mutta käsittelen tässä jutussa nimenomaan yrittäjän itselleen ottamaa lounasetua.

Oletetaan, että käytät työpäivien aterioihin kuukaudessa 220 euroa ja veroprosenttisi on 30. YEL-vakuutettuna yrittäjänä palkastasi menee lisäksi sivukuluja 0,77% (vuonna 2019).

Lasketaan ensin paljonko lounaiden maksaminen nettopalkasta kustantaa. Jotta saisit lounaita varten 220 euroa nettopalkkaa käteen, pitää yrityksesi maksaa sinulle palkkaa ja sivukuluja:
220 / (1-0,3077) ≈ 317,80 euroa.

Entäpä sitten yrityksen maksamana ravintoetuna?

Ravintoedusta 75% on veronalaista tuloa ja loput verovapaata tuloa. Verotettavasta osuudesta maksetaan verot ja palkan sivukulut. Lisäksi maksetaan maksuvälineen (esim. lounaskortin) kustannus, joka esim. Edenredin tapauksessa on 2,5% ladatusta lounassaldosta.

YEL-yrittäjän tapauksessa yritys ja yrittäjä maksavat 220 euron ravintoedusta siten:
Lounassaldo: 220 euroa
Palkan sivukulut: (0,75 * 220 * 0,0077) ≈ 1,30 euroa
Latausmaksu (Edenred): 0,025 * 220 = 5,50 euroa
Verot: 0,75 * 220 * 0,3 = 49,50 euroa
Yhteensä: 276,30 euroa.

Näillä luvuilla samojen lounaiden kustannuksissa säästyy kuukaudessa yhteensä 41,50 euroa. Mitä suurempi veroprosentti, sitä enemmän säästöä syntyy. Vuodessa säästöä kertyy helposti useampi satanen. En tiedä sinusta, mutta ainakin minun yrityksellä olisi viidelle sadalle eurolle muutakin käyttöä kuin verojen maksu.

Ravintoetu ja sen kulut ovat lisäksi yritykselle verotuksessa vähennyskelpoisia kuluja.

Miten käytän lounasetua?

Jos sopimus- ja työpaikkaruokailu jätetään laskuista, on lounasedun käyttämiseen käytännössä kolme vaihtoehtoa:

 • Ravintoedun maksamiseen tarkoitettu kortti. Toimittajia esim. Edenred ja Smartum.
 • Mobiilisovellus, jolla maksu hoidetaan. Toimittajia mm. Eazybreak ja ePassi.
 • Lounasseteli/-lipuke, perinteinen ”lounari”, jossa seteleillä on kiinteä arvo, esim. 10,50e. Toimittajia mm. Edenred ja Smartum.

Lounasseteleitä en suosittele ollenkaan, koska ne ovat kiinteän arvoisia. Eli jos maksat 6,50e hintaisen aterian 10,50e arvoisella setelillä, menee sinulta neljä euroa hukkaan. Lisäksi tänä päivänä ei enää kannata vaivautua setelien tilaamis-, ja hallinnointirumbaan.

Vaihtoehdoiksi jäävät siis maksukortti tai mobiilimaksaminen.

Homma menee pääpiirteissään niin, että teet valitsemallesi toimittajalle tilauksen, että haluat ottaa yrityksessäsi edun käyttöön. Tämän jälkeen saat tunnukset verkkopalveluun, jossa voit määritellä henkilöt jotka saavat edun käyttöön (sinä itse), tilata henkilöille maksukortit (maksukortin tapauksessa) sekä tehdä saldolatauksen.

Sen jälkeen odottelet maksukortin saapumista kotiin, tai lataat mobiilisovelluksen, riippuen siitä minkälaisen maksutavan valitsit.

Kortti vai mobiilimaksu? Keneltä palvelu kannattaa ottaa?

Palvelujen vertailu ei valitettavasti tässä(kään) asiassa ole aivan yksinkertaista, koska käyttöpaikkojen määrä ja hinnoittelumallit poikkeavat toisistaan. Tässä on yksi artikkeli, jossa palveluita on vertailtu. Kannattaa varmistaa, pitävätkö hintatiedot vielä paikkansa.

Kun mietit palveluntarjoajaa, mieti ainakin näitä asioita:

 • Käyttöpaikkojen määrä. Pystytkö maksamaan valitsemallasi palvelulla siellä missä käyt syömässä? Tätä kirjoitettaessa epävirallisen tutkimukseni mukaan Smartumilla ja Edenredillä on laajin käyttöpaikkaverkosto.
 • Veloitusperusteet ja hinnat. Kuinka usein lataat saldoa? Toimijat veloittavat esimerkiksi tilinhoitopalkkioita sekä kerta- ja prosenttiperustaisia latausmaksuja.

Itse päädyin Edenredin korttiin, koska sen käyttöpaikkaverkosto on laaja ja noin kerran kuussa lounassaldoa ladattaessa sen kustannukset olivat pienimmästä päästä. Bonuksena Edenredin kortin saa yhdistettyä Google Pay:hin, jolloin maksu onnistuu myös kännykän lähimaksulla (ja kuitin allekirjoituksella). Sama toimii myös Apple Pay:ssä.

Yhteenveto

Jos käyt ruokailemassa työpäivän tai -yön aikana, etkä syö pelkästään eväitä, sinun kannattaa ehdottomasti käyttää ravintoetua. Näin saat selkeän veroedun, eli säästät ihan mukavan summan rahaa. Yrittäjänä sinun kannattaa ottaa etu nimenomaan palkan päälle, ei lounasvähennyksenä. Lounasvähennys voi tulla kyseeseen silloin, jos tarjoat ravintoedun työntekijöillesi.

Ei sitten muuta kuin maksuvälineet tilaukseen ja syömään!

Haluatko tietää heti kun julkaisen uuden artikkelin tai keksin hyödyllisen vinkin?
Tule mukaan postilistalle ja vähennä yrittäjäahdistustasi.

4 ajatusta aiheesta “Yrittäjän verovinkki – käytä lounasetua”

 1. Hei, miten on voiko toiminimi yrittäjä vähentää verotuksessa ruokarahan? On nimittäin päiviä jolloin olen työskentelemässä yli 15km päässä kotoa ja ei tule yli 6 tuntia työaikaa, joka oikeuttaisi 1/2 päivärahaan. Eikä ole vakituista työpaikkaa, vaan toimin aina kotoa käsin.
  Ystävällisin terveisin, Matti

 2. Jos EU:ssa lähetettynä työntekijänä söisin ja maksaisin lounaani EU-maassa, voisiko:
  ”Bonuksena Edenredin kortin saa yhdistettyä Google Pay:hin, jolloin maksu onnistuu myös kännykän lähimaksulla (ja kuitin allekirjoituksella). Sama toimii myös Apple Pay:ssä.” -systeemillä maksaa lounaansa Edenred+Google Pay -yhdistelmällä myös EU-maassa (ulkomailla)?

  1. Ulkomailla ei taida onnistua. Vaikka käyttäisi Google Pay:tä, on siellä takana kuitenkin Edenred-kortti, joka toimii vain paikoissa jotka hyväksyvät Edenredin kortin. Verottajakaan ei tätä salline. Edenred, kuten muutkin vastaavat lounaskortit, ovat ”kohdennettuja maksuvälineitä”, joiden käyttö on rajoitettu ainoastaan ennalta määrättyihin käyttökohteisiin. Käytännössä siis suomalaisiin paikkoihin, jotka ovat liittyneet kyseisen maksuvälineen käyttöpaikaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *