Yrittäjän verovinkki – hanki työsuhdepolkupyörä

Vuoden 2021 alusta alken työntekijän käyttöön hankittu polkupyörä on verovapaa etu tietyin edellytyksin. Tämä koskee myös sinua itseäsi, arvon yrittäjä, mikäli et ole yksityinen elinkeinonharjoittaja (eli ns. toiminimiyrittäjä). Käytännössä voit hankkia jopa 6000 euron arvoisen polkupyörän ja käyttää sitä verovapaana työsuhde-etuna. Tämä on tällä hetkellä yksi parhaita yrittäjän veroetuja, mitä tiedän, joten tämän hyödyntämistä kannattaa harkita vakavasti. Mitä tämä etu sitten käytännössä tarkoittaa? Miten sen voi hyödyntää ja millä ehdoilla?

[Päivitetty 3.5.2022: lisätty sähköavusteisten polkupyörien huoltokulujen arvo.]

Etu pähkinänkuoressa:

 • Pyörä voi olla ostettu yritykselle tai liisattu.
 • Verovapaa arvo korkeintaan 1200 euroa vuodessa. Arvoon luetaan mukaan kypärä sekä kiinteät varusteet kuten valot, lukitus ja nastarenkaat.
 • Jos pyörä ostetaan yritykselle, edun vuosittainen arvo on hankintahinnan ja yo. varusteiden yhteissumma jaettuna viidelle vuodelle + vuosittainen pääoman korko. Eli jos polkupyörä kypärineen ja varusteinen maksaa 2500 euroa, on vuosittainen edun arvo 500 euroa (2500 / 5).
 • Jos pyörä liisataan, edun vuosittainen arvo on leasingmaksujen vuosittainen yhteissumma vähennettynä leasing-yhtiölle maksetuilla toimisto- ja käsittelykuluilla.
 • Jos työnantaja maksaa myös huollot, eivätkä ne sisälly leasingvuokraan, on huoltojen arvo joko 20 euroa kuukautta kohti, tai todelliset huoltokulut, mikäli jäävät pienemmiksi kuin 20e/kk (eli jos ovat vähemmän kuin 240e vuodessa). Päivitys 3.5.2022: Sähköavusteisten polkupyörien huoltokulujen arvo on vuodesta 2022 eteenpäin 30 euroa kuukaudessa, tai todelliset huoltokulut, jos ovat tätä pienemmät. Huoltokulut lasketaan mukaan edun vuosittaiseen arvoon.
 • Polkupyöräedun ja työsuhdematkalipun vuosittainen enimmäismäärä on yhteensä 3400 euroa, eli polkupyöräedun määrä vähennetään työsuhdematkalipun enimmäismäärästä

Jos enimmäismäärät ylitetään, on ylimenevä osuus veronalaista tuloa. Huomaa, että verovapaus koskee vain työnantajan omistamaa tai vuokraamaa polkupyörää, työntekijän/yrittäjän omaksi hankittu pyörä on kokonaan veronalaista tuloa. Käytännössä sillä, kuka pyörän omistaa, ei liene suurta merkitystä muuta kuin vakuuttamisen kannalta. Mistä tulikin mieleeni: varmistathan, että yritys- tai kotivakuutuksesi kattaa kalliin uuden pyöräsi! Kaikki kotivakuutukset eivät kata yrityksen omistamia tavaroita.

Mitä pääoman korko tarkoittaa?

Jos kyseessä on työnantajan omistama pyörä, eikä liisattu, pitää verottajan mukaan pääomalle laskea korko, joka lasketaan kunakin vuonna jäljellä olevasta poistamattomasta arvosta. Korko pitää lisätä edun vuosittaiseen arvoon. Ensimmäisenä vuonna korko lasketaan uushankinta-arvosta, myöhempinä vuosina siitä arvosta, mikä on jäljellä vuosittaisen arvon poistamisen jälkeen. Jos pyörän arvo yllä olevan esimerkin mukaan on 2500 euroa varusteineen, lasketaan korko ensimmäisenä vuonna 2500 eurosta, seuraavana 2000 eurosta, ja niin edelleen. Korkona käytetään Valtiovarainministeriön vahvistamaa peruskorkoa.
HUOM: koska peruskorko on tätä kirjoitettaessa (2/2021) negatiivinen, ei korkoa käytännössä tarvitse huomioida.

Täsmälliset ja ajantasaiset faktatiedot polkupyöräedusta voit lukea Verottajan ohjeesta.

Nyt sitten vain vaikka sähköpyörä alle ja kunto ja hauskuus nousuun!

Haluatko tietää heti kun julkaisen uuden artikkelin tai keksin hyödyllisen vinkin?
Tule mukaan postilistalle ja vähennä yrittäjäahdistustasi.

6 ajatusta aiheesta “Yrittäjän verovinkki – hanki työsuhdepolkupyörä”

 1. ”Tämä koskee myös sinua itseäsi, arvon yrittäjä, mikäli et ole yksityinen elinkeinonharjoittaja (eli ns. toiminimiyrittäjä)”.
  NO MITÄS SITTEN, KUN OLENKIN YKSITYINEN ELINKEINONHARJOITTAJA? ONKO SIIHEN JOKU SÄÄNTÖ OLEMASSA VAI OLENKO VÄLIINPUTOAJA?

 2. Voisitko avata vielä kokonaiskuluja yrittäjälle, eli vaikutusta yritysveroon, sekä alv vähennysoikeutta.

  Poistetaanko 25% poistoilla/v voitoista ?
  Työsuhdeauton kulut ei ole alv vähennyskelpoisia, onko sama pyörässä?

  1. Käyttäytyy nähdäkseni samankaltaisesti työsuhdeauton kanssa, eli alv ei ole vähennyskelpoinen. Poistoihin en osaa ottaa kantaa, verottaja ei ole tainnut antaa asiasta täsmällisiä ohjeita. Joka tapauksessa kulut ovat yritykselle vähennyskelpoista kulua, kannattaa kysyä omalta kirjanpitäjältä asiasta.

 3. Pyörä harkinnassa

  Vähän myöhässä kyselen, mutta osaatko sanoa, onko lasketaanko tuo huoltoon varattau 20e/kk pyöräedun 1200€/v lisäksi vai sisältyykö se tuohon?
  Entä jos pyöräetu on 1000e/v, voiko jäljellä olevan 200€ käyttää pyörän osiin joka vuosi, jos työnantajan kanssa on näin sovittu?

  1. Huoltokulut lasketaan mukaan edun arvoon (yhteensä max 1200€/v). Kulumisen tai rikkoontumisen vuoksi vaihdetut osat lasketaan huoltokuluihin. Muut myöhemmin ”huvin vuoksi” vaihdettavat osat eivät sisälly etuun, vaan näistä muodostuu erillinen työsuhde-etu, joka arvostetaan käypään arvoon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.